/ Scenografie  

 

Scenografie is het ontwerpen van een ervaring voor een publiek. Het is oorspronkelijk afkomstig uit het theater, waar het letterlijk ‘het schrijven van de ruimte’ betekent. Als scenograaf geef je een ruimte vorm èn je ontwerpt hoe die ruimte zich ontwikkelt in de tijd.
Inmiddels is scenografie ook buiten het theater een ontwerpdiscipline. Het wordt het gebruikt bij het ontwerpen van publieksbelevingen in musea, fashionshows, exposities, events, etc. Hier heet het ook wel experience design.
Met scenografie kan er ook autonoom ervaringen worden ontworpen. Voorbeelden van zo’n ontworpen ervaring zijn een audiobeleving, een theatrale installatie, een ervaringsvoorstelling, een ervaringsgerichte interventie en alle mogelijke tussenvormen.

IMG_68091000x750

/ Visie

 

Het ontwerpen van een ervaring is niet een doel op zich. Ik geloof dat scenografie en een ontworpen ervaring middelen zijn om bestaande structuren bloot te leggen, vragen op te roepen, reflectie te stimuleren, ontmoetingen te faciliteren, potentieel te ontketenen, zelfbewustzijn te activeren, herkenning en troost te bieden, en dat wat in taal niet teweeggebracht kan worden tastbaar te maken.

 

 

/ Poëtische ervaring

 

Ik ontwerp ervaringen die poëtisch en betekenisvol zijn. Ik zie de poëzie in het alledaagse en focus op dat wat zo dichtbij is dat je het doorgaans niet meer kan zien.
Wat voor vorm (expositie, installatie, show, audiobeleving) het ook heeft, ik creëer (korte) voorstellingen die je als publiek zelf ondergaat. Wat ik ook voor je ontwerp, het publiek wordt geraakt.

 

/ Voor wie?

 

Ik werk voor heel verschillende opdrachtgevers en publieken. Ik begeef me graag in het maatschappelijk veld en in de publieke ruimte, werk voor culturele instellingen, maar ook voor organisaties; overheden en bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat de creatieve, maatschappelijke en zakelijke wereld elkaar enorm kunnen verrijken. Mijn kracht ligt in het strategisch meedenken met organisaties en overheden, en het maken van impact met mijn creativiteit.

 

 

/ Publicaties

 

Theaterjaarboek 2018 'Gekantelde werkelijkheid'

Schermafbeelding 2019-08-13 om 11.33.22750x500
IMG_9392